Ishockeygymnasium NIU

IF Troja-Ljungby bedriver ett av Svenska Ishockeyförbundets 33st certifierade Ishockeygymnasium NIU. Varje årskull innehåller 12–14 elever som antas efter ishockeyförmåga och betyg.

Man får möjlighet att kombinera gymnasiestudier med en elitsatsning på ishockey. Genom målmedveten träning ges möjlighet att utveckla sig och bli en bättre ishockeyspelare, med siktet inställt på en elitkarriär som ishockyspelare.

Spelarna får en mångsidig grundutbildning med en stor dos träning under ledning av professionella tränare. Träningspassen ligger på lektionstid.

Under åren som gått har flertalet spelare gått vägen genom Ishockeygymnasiet och Trojas Ungdoms- och Juniorverksamhet vidare till Trojas Herrlag samt andra klubbar på elitnivå i Sverige, Europa och Nordamerika. 

Hockeygymnasiet NIU

IF Troja-Ljungby bedriver ett av Svenska Ishockeyförbundets 33st certifierade Ishockeygymnasium. Varje årskull innehåller 12–14 elever som antas efter ishockeyförmåga och betyg.

Troja bedriver ett hockeygymnasium tillsammans med Sunnerbogymnasiet. Denna information rör främst Trojas del av verksamheten. Information om skolan kan du få på Sunnerbogymnasiets hemsida och information från Svenska Ishockeyförbundet finner du här. 

Elithockey och gymnasiestudier

Hockeygymnasiet i Troja vänder sig till dig som brinner för din idrott, som för din ålder tillhör de bästa i din region och som har elitambitioner. Du ska ha en stark vilja och en ambition att klara både gymnasiestudier och elitinriktad ishockey parallellt.

Vi vill genom vår satsning få fram blivande elitspelare och/eller ledare. Därför har Troja i samarbete med skolan ett upplägg där du ges de möjligheter och förutsättningar som krävs för att klara både skola och ishockey. Det är viktigt för oss att du efter gymnasieåren står väl förberedd inför framtiden, idrotts- såväl som utbildningsmässigt.

Målsättning

Hockeygymnasiet i Ljungby vill ge talangfulla spelare god handledning och bästa möjliga träningsförutsättningar för att de ska kunna utvecklas till spelare/ledare på elitnivå. Dessa talanger ska även klara av studierna med goda resultat.

Målsättning Troja juniorelit:

”Få upp spelare till vårt A-lag efter 1, 2, 3, eller 4 år i vår juniorelitverksamhet".

"Att utbilda och utveckla de ungdomar som vill satsa på ishockey till bättre människor och ishockeyspelare"

Vem kan söka till Hockeygymnasiet i Ljungby?

För att vara aktuell för antagning till Hockeygymnasiet i Ljungby ska du

  • vara behörig för gymnasiestudier
  • ligga på en hög nivå hockeymässigt när det gäller bland annat teknik, spelförståelse och mental styrka.
  • kunna ta ett stort egenansvar för din utveckling, såväl inom hockey som skolan
  • tillhöra de bästa spelarna i din region.

En del elever kan behöva flytta hemifrån för att kunna gå på hockeygymnasiet. Att bo, studera och träna hemifrån är ingen enkel kombination. Det innebär att dessa elever för första gången får klara sig själva. Detta kräver vilja, ambition och självdisciplin om du vill nå goda resultat inom skolan såväl som inom ishockeyn. Tiden vid gymnasiet är också utvecklande för dig som människa mentalt och socialt.

Gymnasieutbildningen

Utbildningen genomförs i samarbete med Sunnerbogymnasiet. Förutom hockeyträningen som leds av erfarna tränare från Troja-Ljungby erbjuds fyra utbildningsprogram på skolan. I kombination med hockeygymnasiet kan du välja att gå teknikprogrammet, ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet eller handels och administrationsprogrammet. Se följande länk avseende programmen som finns att välja på Sunnerbogymnasiet Våra program.

Ishockeyträningen

Den träning som bedrivs under hockeygymnasiet är baserad på individuell träning och utveckling. Träningen genomförs på morgontid måndagar, onsdagar och fredagar samt teori i skolan. I Troja bedrivs eftermiddags/kvällsträning cirka 4 gånger per vecka där både is- och fysträning utövas. Lägg därtill 2 matcher i veckan under tävlingssäsong. Eleven som går Hockeygymnasiet i Ljungby bör ha en stark drivkraft att klara av all den träning och de krav som ställs. Utöver träningen ska även skolan genomföras på ett positivt sätt vilket gör att eleven förväntas kunna planera och ha en mycket god struktur över sin vardag.

Troja garanterar inte hockeygymnasieelever matchtid i juniorlagen. Speltid är dock grundläggande för utveckling och vårt åtagande är därför att hitta alternativa spelplatser för den som saknar matchtid.

Huvudinstruktörer säsongen 2022-2023.

Wiktor Andersson - Ansvarig Elitutveckling / NIU och huvudtränare för J18 Elit.

Pelle Klintberg - Målvaktstränare för hockeygymnasiet, Herr och samtliga föreningens målvakter.

Patrik Ross - Instruktör hockeygymnastiet och Sportansvarig.

Jens Gustafsson - Instruktör hockeygymnastiet och huvudtränare Herr.

Även andra utbildade instruktörer kan delta i utbildningen.

Träningsupplägg

Ishockeyutbildningen bedrivs på Ljungby Arenas två isytor, ca 500 m från skolan. Träningsanläggningen innehåller två gym, två ishallar och egna omklädningsrum för Trojas juniorlag. I anslutning till Ljungby Arena finns tillgång till löparbanor, elljusspår och sporthall. Träningen är individuellt upplagd med ett tydligt tema. Du får träna spelet mot mål, närkampsteknik, skridskoteknik, passningar, skott, skivstångsteknik med mera. Fystester genomförs i augusti, mars och maj/juni. Även istester kan förekomma. Utvecklingsplaner genomförs/följs upp två gånger per säsong utöver betygssnack, fystest-feedback och mindre formella vägledningssamtal.

Behandling av skador/rehab

Tyvärr uppstår skador emellanåt. När det händer har du möjlighet att få din skada bedömd av sjukgymnast/kiropraktor. Alla nya elever genomgår hälsokontroll på Hälsovårdscentralen i Ljungby.

Stöttning utanför idrotten

Att som 16-åring flytta hemifrån och sköta boende, skola och hockey kräver vilja och självdisciplin men är också utvecklande mentalt och socialt. Hockeygymnasiet i Ljungby har en ambition att stötta dig även i det som inte rör det rent idrottsliga, allt för att du och dina föräldrar ska känna trygghet i din elitsatsning.

Boende

Bostad ordnas på egen hand. Spelarna bor i egna lägenheter och oftas är det ettor/tvåor. Blir man antagen på NIU har man förtur i bostadskön på Ljungbybostäder. Föreningen har ett bra samarbete med Ljungbybostäder och andra hyresvärdar. Vi hjälper till att förmedla kontakter till olika hyresvärdar. 

Kost

Frukost serveras i Ljungby Arenas cafeteria efter morgonträningar och lunch serveras i skolan. Båda Trojas juniorlag organiserar också mat i samband med matcher på bortaplan. Spelare i Trojas juniorlag och på hockeygymnasiet kan också beställa och köpa varm mat (husmanskost) i ishallens café till förmånliga priser. 

Ekonomi

Studiestöd utgår enligt samma regler som för andra elever.

Sökande elever får själva kontakta sin studievägledare/hemkommun som kan ge dig mer information om exempelvis skolpeng och inackorderingstillägg.

Troja tar ut en spelaravgift för att spela i juniorlagen och samarbetar med Intersport vid inköp av utrustning.

Officiell ansökan och provspel för Hockeygymnasiet i Ljungby

Ansökan görs till hockeygymnasiet från september till och med 1/12. Svar på ansökan kan väntas senast 25 januari. Ansökan till gymnasieprogrammen ska göras senast 1 februari (preliminärt svar i april och definitivt svar vid midsommar ungefär). Det är viktigt att välja Sunnerbogymnasiet som ett alternativ minst, då finns man med i systemet även om man skulle ha ett annat förstaval.

För information om hockeygymnasiet på Sunnerbogymnasiet, utbildningarnas innehåll och kursplaner hänvisas till kontaktsidan på Sunnerbogymnasiets hemsida, Kontaktuppgifter Sunnerbogymnasiet.

Information om Sunnerbogymnasiet finns här.

Information om hockeygymnasium kan man också få av Svenska ishockeyförbundet här.

 

Ansökningar görs direkt till Svenska ishockeyförbundet. Ansökningsblankett hittar du här.

 

För att avgöra vilka vi ska ta in utgår vi i första hand från scouting av spelare i egna verksamheten, av spelare i distriktslag samt U16-matcher. Om provspel är aktuellt kontaktar vi dig. Provspel, try-outs och information kan förekomma både enskilt och i större grupper.

Då söktrycket är stort undanbeder vi oss telefonsamtal i möjligaste mån. Intresseanmälan görs genom ansökan direkt till svenska ishockeyförbundet (valen kan ändras fram till och med 1/12). För personlig kontakt finns mailuppgifter nedan men vi hoppas att denna information skall vara matig och vi kontaktar intressanta spelare som sökt till oss, så ingen som är aktuell kommer att missas och man behöver inte söka upp oss för att vara med i processen.

 

Hockeygymnasieansvarig/Kontaktperson IF Troja-Ljungby:

Wiktor Andersson: [email protected]

 

Välkommen med din ansökan!