Information om vaccinationsbevis

29 november 2021 11:09
Herr

Från onsdagen den 1 december har regeringen och Folkhälsomyndigheten ställt krav på att vaccinationsbevis ska införas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare.


Det innebär att du som ska besöka våra hemmamatcher från och med den 1 december måste visa upp ett godkänt vaccinationsbevis vid entrén.

Som ni känner till möter vi AIK hemma onsdagen den 1 december och det blir därmed den första av våra hemmamatcher där det är krav på vaccinationsbevis.

Uppvisande av vaccinationsbevis gäller för samtliga utom:

• Alla under 18 år

• Alla med ett läkarintyg som intygar att personen av medicinska skäl ej ska ta vaccinet.

Giltigt läkarintyg tillsammans med giltig ID-handling måste visas för att styrka detta. Kontrollen av vaccinationsbevisen kommer att ske utanför arenan i samband med inträdet.

Vi uppmanar alla att komma i god tid för att undvika långa köer precis innan nedsläpp. Arenan öppnar en och en halv timme före match.

När du kommer till arenan:

• Ska du visa upp både vaccinationspass (antingen i mobilen eller i pappersform) och giltig ID-handling. Detta för att det måste kontrolleras att dessa överensstämmer med varandra.

• Är du under 18 år ska du vara beredd på att visa upp legitimation för att kunna styrka din ålder.

Hämta vaccinationsbevis med hjälp av e-legitimation:

Ett giltigt vaccinationsbevis kan du hämta digitalt på https://covidbevis.se/

Hämta vaccinationsbevis utan e-legitimation:

Skicka in en blankett för att få ett fysiskt covidbevis via posten.

Blanketten hittar du på: www.ehalsomyndigheten.se

För personer utan e-legitimation tar det längre tid att beställa ett vaccinationsbevis eftersom det blir fler manuella moment för att säkerställa att alla vaccinationsbevis hamnar hos rätt personer. Så är det redan idag och det kan bli ännu längre väntetider nu när vaccinationsbeviset ska användas nationellt.

Om du inte vill vänta i onödan uppmanar vi dig som ännu inte har skaffat e-legitimation att göra detta, till exempel i form av ett mobilt bank-ID. Då kan du beställa ditt vaccinationsbevis på bara några minuter.

För att vaccinationsbeviset ska vara giltigt:

Måste du ha tagit två sprutor, samt att det måste ha gått två veckor från att du tog den andra sprutan.

Tänk på att:

Kom i tid till arenan för att flödet in i hallen ska bli så bra som möjligt och respektera våra publikvärdars ovärderliga ideella arbete. Tack för att ni visar förståelse för detta!

Till dig som redan köpt biljett men inte kan nyttja den/dessa:

Vi kommer att erbjuda möjligheten att få pengarna tillbaka. För att köpa tillbaka era lösbiljetter ska ni kontakta oss på [email protected]

Till dig med säsongskort som inte kan gå på matcherna på grund av de nya covidreglerna finns två alternativ:

  1. Att välja återbetalning för de resterande matcherna av säsongen.
  2. Möjligheten att ”stå kvar” med ditt säsongskort och efterskänka summan för de matcher du missar som sponsring till klubbens satsning mot att etablera sig i HockeyAllsvenskan.

Om du som säsongskortsinnehavare väljer alternativ 1 och vill ha ersättning för de resterande matcherna mailar du [email protected]

Om du själv inte aktivt kontaktar klubben räknar vi med att du antingen är vaccinerad och kan gå på matcherna – eller väljer alternativ 2 att stå kvar med ditt säsongskort.

Frågor och svar:

Är det IF Troja-Ljungby som bestämt att vaccinpass ska användas?

Nej, det är ett beslut från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Vårt enda val i detta är att använda vaccinpass eller spela inför cirka 500 personer. I det har vi inget alternativ utan måste välja den väg som ger flest människor möjligheten att se våra matcher.

Vi beklagar att pandemin fortfarande fortsätter och att det finns de som tyvärr inte kommer kunna gå på matcherna.

Jag har ett vaccinationsbevis utfärdat utomlands. Gäller det?

• Vaccinationsbevis utfärdade inom EU gäller. • Vaccinationsbevis utfärdade utanför EU gäller inte.

Gäller det även restaurangytorna?

Ja. Restauraungytorna särskiljs inte längre från det offentliga arrangemanget när det gäller idrottsevenemang. Kravet gäller därför även där.

Hur länge kommer vaccinpassen behöva användas?

Vi vet inte. Det är upp till regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Hur får jag ett giltigt läkarintyg om att jag inte kan vaccinera mig?

Vänligen kontakta din personliga läkarmottagning för vidare information.