Startsida Föreningen A-laget Junior Ungdom Marknad Supporter Biljetter Övrigt Webbshop
Marcus VInnerborg
 

 Vi fick en nära två timmar lång intervju med en av Sveriges främsta domare, Marcus Vinnerborg, där vi pratade om VM, elitserien och hur det är att vara proffsdomare i Sverige. Vi fick också möjligheten att klämma lite på guldmedaljen från ishockey-VM som Marcus fick då han dömde finalen mellan Kanada och Ryssland.

Marcus Vinnerborg med medaljen som han
fick efter att ha dömt VM-finalen

Hur kom det sig att du valde att bli domare?
-Jag spelade hockey i Troja fram till 86/87 och samtidigt spelade jag även fotboll i Ljungby IF och fick mer eller mindre ett ultimatum av min hockeytränare, att antingen är du med på var enda träning eller så får du inte spela match. Det blev så att jag satsade fullt ut på fotbollen. Arne Carlsson ringde dock från Troja och undrade om jag inte kunde hjälpa till på helgerna och döma några pojklagsmatcher. De extra hundralapparna man fick för att man dömde var värdefulla i den åldern även om det inte blev så mycket så var det ändå ett litet tillskott i kassan, samtidigt som det var väldigt roligt och man behöll kontakten med sporten. Det är svårt att släppa kontakten med en sport man hållit på med nästan dagligen sedan man var 6 år gammal, så för mig var det ett sätt att hålla kontakten med idrotten (hockeyn). Därefter hittade jag en linjedomarkollega och vi valde att kampera ihop under 8-10 år innan han slutade och jag valde att gå vidare till huvuddomarutbildning.

Marcus spelade back i Troja och var med i TV-pucken tillsammans med Björn Jonasson, Björn Litgård, Fredrik Persson och Andreas Falk m.fl


Hur långt kom du som linjedomare?
-Jag dömde på Allsvensk nivå.


Det har under lång tid alltid funnits domare från Ljungby högt upp i seriesystemen, hur kommer det sig att traditionen finns just här?
-Bra fråga. Varför traditionen finns vet jag inte, men det har alltid funnits någon att se upp till. (Harry Jangå, Lasse Henriksson, Ulrik Lindh m.fl). Nästan alltid funnits någon i högsta serien som de yngre kan se upp till och ha som bollplank. Viktigt för de yngre att se att det är möjligt att nå så högt upp i seriesystemen.


Hur är det att komma till ungdomsturneringen Strålfors Cup och döma?
-Det är jätteroligt! Framförallt är det kul att träffa de yngre killarna som håller på och dömer och som mer eller mindre bara ser en på tv hela året så plötsligt står vi där på samma is och ska döma. Kan jag då ge en liten hjälp eller vara stöd åt dem så är jag självfallet det.


Hur mycket försöker ni coacha de yngre domarna under t.ex. Strålfors Cup?
-Så mycket vi kan. Framförallt blir det då under Strålfors Cup. Under säsong är det svårt att lägga en lördag/söndag i Sunnerbohov då man har en familj att ta hand om också när man normalt sett inte dömer.


Hur många domare är det som finns här i Ljungby?
-Vi är ett 20-tal allt som allt.


Hur ser du på dig själv som domare? Ser du dig som en av världens främste efter 2 VM-finaler i rad?
-Absolut inte! Jag är ungefär lika bra som mitt senaste domslut. Så på den slaka linan balanserar man alltid. Om jag skulle gå runt och tänka i de banorna att jag är världens bäste så skulle jag sluta utvecklas och då skulle det komma misstag efter misstag. Det gäller att vara på tå i precis varenda situation. Det finns inget utrymme att slå sig till ro.

-Jag kan inte som en del stjärnor i lagen göra 4-5 dåliga matcher eller vara dålig en hel månad, då blir jag av med matcher. Allt handlar om förtroendekapital och börjar jag tulla på det kapitalet, ja då är jag snart nere i botten.


Om du gör en dålig match kan du då få konkret kritik ”den här matchen var skit Marcus”?
-Absolut! Domare är oftast de hårdaste bedömarna själva. Man vet när man har gjort en bra match precis som man vet när man gjort en taskig insats, sen gäller det att hitta orsaken. Det kan t.ex vara att barnen haft kräksjuka och man varit vaken hela natten innan, då finns det en faktisk orsak. Jag orkade helt enkelt inte att vara på topp. Har man förberett sig noga och ändå gör en dålig insats så måste man hitta orsaken till det.


Hittar man alltid orsaken?
-Nej tyvärr inte, men då kommer supervisors in i bilden (domargranskarna). Det är verkligen ingen ”skyddad verkstad” där vi bara får beröm utan det är stenhård kritik och högt i tak och det måste vara så annars slutar vi utvecklas.


Är det lättare att döma på en lägre nivå?
-Både ja och nej. Ja ur den aspekten att du inte är lika påpassad medialt sett. Det ställs inte riktigt lika höga krav rent massmedialt sett. Svårare att döma i den aspekten är att det är svårare att läsa spelet. Den hockeyn man är van vid från elitserien skiljer sig väldigt mycket från Div 1 och Allsvenskan. Du hamnar oftare i trångmål ute på banan, dvs. du krockar oftare med spelare, får pucken på dig och liknande.


Hur gör du om du efter en första period känner ”nej det här fungerar inte idag”?
-Back to basic! Nästa utvisning du tar ska vara så pass bra att INGEN ska kunna protestera. Gå inte ut och försök kompensera dig själv för att du gjort dåliga domslut i förra perioden.


SM-slutspelet mellan HV71 och Timrå. Där var det en omdiskuterad situation där det såg ut som Jämtin bentacklade Johan Andersson i Timrå. Du friade i den situationen. Hur ser du på det idag?
-Jag tycker fortfarande inte att det är bentackling. Tittar man på tv-bilderna som svenska folket fick se är det en klockren bentackling men det jag ser, jag står utanför Timrås spelarbås (händelsen var nere i HVs zon intill bottre teckningscirkeln sett från Marcus) är att han träffar med axeln mot Johans axel sen kommer knäet också men Johan försöker gå åt sidan för att undvika Jämtin och då blir smällen mot knäet men det jag ser först är axel mot axel.


Hur ser det ut med antalet proffsdomare? I år var det 2 st, blir det fler?
-Vi hoppas på fler men inget beslut är taget


Hur gick det till när du blev proffsdomare?
-Jag fick en förfrågan om jag ville bli heltidsanställd domare.


Var det ett svårt val?
-Inte när allt fanns på pränt. Det var mycket som skulle kollas upp, pension, försäkringar, säkerhet i anställningsformen. Var ju egentligen en helt ny yrkeskarriär då det inte tidigare fanns någon heltidsanställd domare i någon sport så det var en del att tänka på innan man skrev på.


Vad jobbade du med innan du blev proffsdomare?
-Jobbade som lärare i engelska och tyska på Astradskolan


Finns det något utbyte med domarna i NHL?
-Inte än så länge. Från NHL säger man ”vi har dom bästa spelarna, vi vill ha dom bästa domarna.” Men än så länge finns inga konkreta planer


Skulle du vilja åka över och döma en match?
-Gissa! (skratt). Ja verkligen, det hade varit en fin upplevelse!


Hur tyckte du tempot var i VM om man jämför med elitserien?
-Oerhört stor skillnad! Liten rink, mycket mer fysiskt, man vänder spelet oerhört mycket snabbare. Skickligheten bland spelarna är väldigt stor så det är en fröjd att få vara på isen när de sätter fart. Pang pang så är det avslut på ena hållet och så pang pang avslut på andra hållet.


Var det första gången du dömde på liten rink?
-Nej jag körde JVM 2006 i Vancouver men då var jag ensam huvuddomare.
 

Så här ser den ut. Guldmedaljen från VM 2008

Hur upplevde du VM-finalen som du dömde mellan Kanada och Ryssland?
-Högt tempo, god stämning från början till slut. Sen blir det alltid lite jobbigt som domare när ett lag får betydligt fler utvisningar än det andra. Men tittar man på utvisningarna så är det 2+2 min för hög klubba, det är inget som jag som domare kan bestämma över. En 2a är puck out och sen är det en hakning och en tripping på Ryssland och Kanda hade en 2a. Så då är det alltså 2 bedömningsutvisningar resten måste bara tas.


Trodde du att Kanada skulle ta det när det stod 4-2?
-Man funderar inte så mycket. Det enda jag funderar är över är ”vad är nästa moment i matchen”. 4-2, okej, troligtvis kommer Kanada att spela på resultatet. Vad kommer det att innebära för mig som domare? Jo, jag kommer att få jobba djupare ner i Kanadas zon för de kommer att ligga djupare ner med sina backar. Då vet jag att spelet kommer bli längre och då kommer jag och Christer Lärking vara längre ifrån varandra och då måste vi fokusera på att samarbetet fortsätter att fungera. Utgången av match hinner du inte tänka på utan du tänker bara ”jaha vad kommer det här målet att betyda för mitt arbetsmönster nu”


Vad är din kommentar till utvisningen som blev avgörande i sudden? Det tog ju en viss tid innan ni verkligen tog ut spelaren för puck out
-Vi visste ju att förmodligen kommer första utvisningen avgöra finalen. För med de laguppställningarna behöver man inte vara Einstein för att räkna ut att då smäller det i spel 4 mot 3. Vi visste att pucken hade gått ut, att den hade gått ut högt. Det vi ville kontrollera var om det var touch, om den spelades fel sida blå linjen, om det var en solklar utvisning. Och den här utvisningen kan man verkligen diskutera. Det skulle aldrig fungera vid en hakning eller hög klubba, för då har jag redan armen i luften. Nu är vi 4 gubbar som sett samma sak och vi är rörande överens, okej då är det utvisning så det var bara för att få en 100 %-ig säkerhet.


Finns det någon regel du skulle vilja förändra?
-Jag skulle gärna se att man fick mer kontroll över straffet "checking from behind" och "checking to head". Är det så att man har en skada i dagsläget är det automatiskt "match-penalty" (automatisk avstängning). Det bakbinder oss många gånger plus att vi ska ute på banan avgöra om spelaren är skadad eller inte och vad är en skada? Ja det är upp till varje domare att avgöra. Jag skulle hellre se 5 min + "game miscunduct", att man börjar med det och ev. videogranskar i efterhand och då kan höja upp det till avstängning. Det kan t.ex. vara att spelaren som fick tacklingen hade visiret fel så att ögonbrynet sprack och blodet sprutade, men 3 byten senare spelar han igen och då har jag skickat ut en spelare som är avstängd på grund av ett sprucket ögonbryn…


Tycker du att en del spelare försöker utnyttja "checking from behind" och gärna ställer sig med ryggen emot och sen faller lätt?
- Jag och Tomas Andersson har ju den fördelen att vi besöker alla elitserieklubbar innan serien kör igång och då har vi med oss en 40-50 klipp där vi visar ”det här är hakning”, ”det är en interference” och sen har vi en 30 olika situationer där vi frågar ”vad tycker ni?”. De senaste säsongerna har det väckts en stor debatt när vi är ute så till vida att den mottagande spelaren av tackling har ett mycket större ansvar än vad han tar idag! Vi måste kunna erbjuda hårda tacklingar, fysiskt spel i Sverige och då kan man inte stå med baken ut mot banan då måste man lära sig att ta emot en tackling, titta på hur det är i NHL. Skyll dig själv om du sätter dig i en sådan situation för i NHL så smäller det och det ska det kunna göra här hemma också. Men jag tycker det är något som har vänt nu efter dessa diskussioner. Man köper nu som tränare om en spelare blir skadad om han själv har ställt till själv och satt ryggen till. Debatten går åt rätt håll tycker jag.


Hur funkar det med försäsongsträning för dig? Hockeyspelarna har ofta en tränare som talar om vad de ska göra.
- Jag är ju min egen tränare, så att säga. Jag vet vad som förväntas av mig under säsongen. Rent fysiskt och psykiskt måste jag klara av att döma 3-4 matcher i veckan och är jag inte förberedd för det kommer det inte fungera. Det innebär att jag kör t.ex. löpning, cykel, simning, inlines och promenader i rask takt för att förbränna det man äter under grillsäsongen (skratt) och självklart blir det styrketräning också. Brukar göra omkring 6 pass i veckan.


Vem är den ärligaste spelaren i elitserien?
- Av oss domare utsåg vi Riku Hahl i Timrå till den ärligaste. Du kan alltid ha en konstruktiv dialog med honom. Människa med ömsesidig respekt som vet hur svårt jobb jag har, precis som jag vet att han har ett svårt jobb.


Vem är den minst ärligaste?
- Det säger jag inte men det är ju spelare som är motsatsen till Riku som inte har ömsesidig respekt för människor. De som har svårt att acceptera att det kan bli fel, de som tror sig veta allt.


Bedömer du en sådan spelare hårdare?
- Nej men jag pratar mindre med honom


Om du vet med dig att det finns några fult spelande spelare i ett lag, håller du då mer koll på dem?
- Fungerar ungefär som i en skolklass. Har jag tre busfrön i klassen vet jag att 17 elever kommer att lida om dessa 3 inte sköter sig. Samma sak på hockeyplanen, är det tre busfrön i båda lagen är sex spelare av 44. Dessa sex måste veta vad som gäller ikväll och inordna sig och gör de inte det, ja då åker de ut.


Förstår spelaren/arna vad som gäller alla gånger då?
- Alla gånger vill jag ju inte säga men det handlar återigen om kommunikation. Om jag åker fram till 99an i ett lag och säger ”Tjenare Pelle, lycka till ikväll”. När du har gjort det 4-5 kvällar så bygger du upp ett förtroende med ömsesidigt respekt och då är det mycket svårare för den spelaren att komma fram till mig och säga ”din j-vla idiot”. Då blir det också mycket enklare för mig att åka fram till Pelle och säga ”senaste bytet hade du 3 marginal-slashingar. Slänger du ut klubban en gång till måste jag ta ut dig, så håll dig lugn nu”


Är det sådan kommunikation du har med spelarna?
- Hela tiden!


Vad blir deras reaktion/svar på det du säger?
- Tack! Skitbra!
De vet ju med sig att de kommer få skäll av tränaren om de åker ut på en skitutvisning. Vet de med sig hur jag tänker med mina utvisningar, ja då avhåller de sig från att ta dumma utvisningar. De vill ju vara en tillgång för laget. Du kommunicerar väldigt lite med utvisningar egentligen. Du kommunicerar mer med kroppsspråket och med munnen.


Hur är det om du skulle läsa i tidningen att du fått uselt betyg efter en match?
- Antingen överlever du och gör något vettigt av det eller så slutar du.


Men påverkas inte självkänslan när du ser att du är nedskriven?
- Man måste vara en vinnarskalle för att vara domare. För att bli en riktigt duktig vinnarskalle måste du förlora ett antal matcher för då vet du hur ont det gör att förlora. Du vet också hur skönt det är att vinna och det är det som driver men självklart är det inte roligt att läsa när det står en massa negativt.


Läser du tidningarna efter du dömt en match?
- Mindre och mindre allt eftersom säsongerna går


Följer du några f.d. trojaner i elitserien?
- Försöker att tjöta lite efter matcherna med Johan eller Wennis om Ljungby och Troja


Följer du Troja något under säsongen?
- Så mycket jag kan! Jag dömer ju så pass mycket mer som heltidsanställd men jag försöker se minst 5-6 matcher per säsong.


Till sist, hur ser en vanlig hockeyvecka ut för dig?
- Ohh... då ska vi se! Åker hemifrån kl 8 på måndagsmorgonen till Växjö flygplats. Flyger till Luleå och dömer Luleå - Modo på kvällen. Tisdag, hotellfrukost och därefter promenad på morgonen. Linjedomare hämtar upp mig för vidare färd till Skellefteå. Dömer Skellefteå - Djurgården. Sover i Skellefteå. Onsdag, tidigt morgonflyg till Växjö. Är i Ljungby vid 10-tiden. Gymmet på förmiddagen, därefter tar emot barnen. Myser med familjen på kvällen. Tittar igenom några DVD:er av de matcher jag dömt. Torsdag, sover ut. Åker till Göteborg på eftermiddagen, dömer Frölunda - Färjestad på kvällen. Kommer hem vid 01.00 på natten. Sover ut på fredagen. Är med barnen och äter gott och är med familjen på kvällen. Lördagen, åker till Linköping vid middagstid för LHC - Djurgården. Hemma vid 20-21 på kvällen, kanske bjuder hem några vänner för att äta gott. Söndag ledig. Sen börjar det om.


Snabbfrågor:

Favoritmat: Spagetti och köttfärssås är ju gott till vardags och varför inte en oxfilé på lördagskvällen
Favoritdryck: En pilsner till grillkvällen är inte fel
Favoritsport utanför hockeyn: Fotboll
Favoritfilm: Forrest Gump
Fritid: Familjen och jakt
Familj: Fru och 2 barn
Favoritmusik: Mycket radio i bilen men Robbie Williams funkar
TV-program: Hockeykväll

Vi riktar ett stort tack till Marcus som tog sig tid och svarade på alla våra frågor. Vi önskar honom samtidigt  lycka till i den fortsatta domarkarriären!

/Fredrik & Johan

 

 


 

 


Publiceringsverktyg

IF Troja-Ljungby, Telefon: 0372-621 81, Fax: 0372-839 02, E-post: info@troja-ljungby.com